DSC_1999

Flygchef och ballongpilot Henrik Holmqvist

…jag får ofta frågan om hur säkert det är att flyga ballong och det enkla svaret är att det troligen är det absolut säkraste färdsättet av alla. Vi använder enbart nya ballonger från Lindstrands Hot Air Balloons, namnet till trots en engelsk ballongtillverkare som har tillverkat över 1.000 ballonger i sin fabrik i Oswestry, Shropshire. Vi anser dem göra världens bästa ballonger och de kompromissar inte ett ögonblick med kvaliteten.

Detsamma gäller oss. Jag har varit ballongpilot i över 25 år, har flugit ballong i 25 olika länder över hela världen, bl a Taiwan, Australien, Nya Zeeland, Island, USA och Brasilien och har 1.700 flygtimmar bakom mig, vilket är ungefär lika många färder. Jag och min pilotkollega Simon Vestegaard utbildar oss ständigt, inte minst internationellt, och håller oss i framkant både vad gäller hantverket och teorin kring flygningen.

För egen del har det lett till att jag är den ende flyginstruktören i Skåne. Dessutom finns det en rigorös kontroll från Luftfarstverket som ser oss med samma skarpa blick som alla annan luftfart.