Frågor och svar om ballongflygning

Frågor om bokning av flygning

Hur bokar jag en flygning?

Ballong & Äventyr har ett bokningssystem på nätet, som du kan se via hemsidan. Om du klickar på ”BOOKING” från huvudsidan kommer du till en översikt över flygningar. Om du redan har en biljett kan du boka din flygning och i vilket område du önskar att flyga här.

Vi strävar alltid efter att hålla bokningarna öppna i minst en månad framåt, och alltid ha tillgängliga platser i alla flygområden.

Hur får jag veta om flygningen blir av eller blir inställd pga dåligt väder?

På den aktuella flygdagen skickar piloten ett sms, och ett e-post meddelande till alla passagerare. Här blir ni informerade om flygningen kan genomföras eller inte. Om flygningen blir genomfört som planerat blir ni informerade om när och var ni skal träffas med piloten.

Piloten skickar detta meddelande senast klockan 15.00 innan en kvällsflygning och senast klockan 21.00 kvällen innan en morgonflygning. Oftast blir ni informerade tidigare än detta om möjligt.

Hur går det till när en flygning blir inställd?

Det växlande svenska vädret är en av de faktorer som gör varje ballong flygning till en unik upplevelse. Men vädret är också den faktor i ballongflygning som vi helt enkelt inte kan kontrollera. Detta innebär att piloten ibland avbryter den planerade flygningen eftersom vind- och väderförhållandena inte är lämpliga för säker flygning. Våra piloter har alla stor erfarenhet och det är piloten som bestämmer om vädret på den aktuella dagen är säkert att flyga i.

Våra piloters högsta prioritet är alltid säkerheten. När de ställer in en flygning, antingen i förväg via sms/ e-post, eller i sällsynta fall ute på startplatsen, kommer de för det mesta ge en förklaring varför. Våra piloter fattar beslutet om vädret är lämpligt för flygning utifrån de mest relevanta och uppdaterade tillgängliga väderinformationerna omedelbart innan de meddelar passagerarna via sms och/eller mail.

Av och till kan vädret dock ändra sig efter vad väderutsikten har förutsagt. Det finns olika väderprognoser, och de kan tolkas på olika sätt av olika metrologer . Så precis som alla dem som arbetar professionellt med väder och vind kan detta även hända oss att vi har fel. Här är några av de allmänna orsakerna till att en pilot kan välja att avbryta en flygning:

Vädret var fint och soligt – varför blev min flygning annullerad?

  • Jord vinden eller höjd vinden kan ha varit för stark och har legat utanför de tillåtna gränserna. Det kan också ha funnits en risk för vindbyar som överstiger gränsvärdena.
  • Man kan ha förutsagt regn i flygområdet. Vi får inte flyga i regn, eftersom det innebär dålig sikt och ballongen blir tyngre att flyga. Ballong hylstret kan också skadas om det blir allt för vått.
  • Det kan ha förutsagts åska, eller så kallade Cumuli Nimbus, inom området. Dessa är farliga för ballongen, och vi bör inte flyga inom 50 km från dessa.
  • Om din flygning var en morgonflygning kan det ha varit dålig sikt, eller dimma inom flyg perioden, som försvann igen senare fram emot dagen.

Vad händer om min flygning blir inställd pga dåligt väder?

Ballong & Äventyr genomför endast flygningen om vädret är lämpligt för ballongflygning. Om vädret inte lämpar sig för ballongflygning på din bokade flygdag kommer du att få information om att flygningen är annullerad via mail och SMS. Så snart flygningen inställs, frigörs ditt bokningsnummer, så du kan boka in dig på ett nytt flygdatum genom vårt bokningssystem online.

Hur kan jag ändra en bokning?

Bokningen är bindande och kan dessvärre inte ändras.

Ballongflygning – värt att veta!

Hur lång tid varar en ballongflygning?

Vi befinner oss i luften i ca. en timme, beroende på väder och vind, lämpliga landningsplatser etc. Men du skal dock räkna med minst 4 timmar till hela upplevelsen.

Var startar man?

Vi växlar mellan många olika startplatsera runt Göteborgsområdet, Skaraborg, Stockholmsområdet samt Skåne. Du har möjlighet för att välja vilket flygområde du gärna vill flyga i, men den exakta startplatsen beror på vind och väderutsikten på den aktuella flygdagen.

Du mottager ett SMS på den aktuella flygdagen med en adress till startplatsen för flygningen.

När på dagen flyger man?

Flygning i en varmluftsballong föregår antingen precis efter soluppgången eller innan solnedgången. Under flygsäsongen kommer tidpunkten för möte och flygning därför att variera, efter tidpunkt för soluppgång och solnedgång.

När skal jag vara på samlingsplatsen?

Nedanstående är ca tider för att mötas på flygdagen.

Du får ett SMS på den aktuella flygdagen (eller kvällen innan en morgonflygning) med specifik tidpunkt och den exakta mötesplatsen för din flygning.

Solnedgång/soluppgång

Maj 17.00 / 05.00

Juni 18.00 / 04.00

Juli 18.00 / 04.00

Augusti 17.00 / 05.00

September 16.30 / 06.00

Varför flyger man inte mitt på dagen?

Under dagen värms jordytan upp av solen, som därefter värmer den ovanliggande luften, som resulterar i pelare av stigande varm luft, också kallat termik.

Termiken skapar upp och nedgående strömmar i luften, som påverkar pilotens möjlighet för att bevara kontrollen över ballongens upp- och nedgång.

Därför flyger man i timmarna omkring soluppgång och solnedgång, där det inte förekommer termik och där man kan undgå denna problematik.

Hur högt flyger vi?

Vi flyger upp till ca. 1500-2000 fot (ca. 500-700 meters höjd). På denna höjd kan du se runt 360 grader, men bara några hundra meter upp i luften är utsikten helt spektakulär! Vi flyger också en del av turen på låg höjd, vilket ger dig möjligheten till unika naturupplevelser, där djur och natur kan ses från en helt ny vinkel.

Hur långt flyger vi?

En luftballong kan inte styras på vanligt sätt, men efter vindriktning och hastighet. Piloten styr skickligt ballongens höjd genom att reglera temperaturen inuti ballonghylstret.

Hur långt man flyger är därför beroende på väder och vindförhållande på den aktuella flygdagen och på hur lång tid det tar för piloten att hitta en lämplig landningsplats.

Man flyger allt ifrån en mycket kort sträcka, och upp till 35 km, men normalt blir flygturen mellan 10 och 20 km. lång.

Var landar vi?

Luftballongen kan inte styras, den följer vindens riktning, och man vet aldrig helt exakt var man kommer att landa. Efter ca. 50 minuter börjar piloten att leta efter ett lämpligt landningsställe.

Bilen följer efter ballongen på marken, och siktar på att ankomma till landningsplatsen strax efter att ballongen har landat.

Hur går landningen till egentligen?

Att flyga i luftballong, är på många sätt en stilla och fridfull upplevelse, men det är också en äventyrlig friluftsupplevelse, där landningen är den del av flygningen som är den mest spännande del.

Ibland svävar korgen över marken ett tag innan den stannar, och det händer också att den välter under landningen. Så här har ballonger landat i mer än 200 år, och detta är helt normalt.

Ballongen och korgen är byggd till detta och säkerheten är hög också under landningen. Piloten kommer både före och efter flygningen att ge grundliga instruktioner i hur man skal förhålla sig under landningen.

Landningen är en spännande del av upplevelsen, och det händer ofta efteråt att passagerarna tycker att landningen var det bästa under hela flygturen!

Kan man flyga över sitt hus?

Vi vill gärna kunna garantera detta, men då varmluftsballonger inte kan styras kan vi därför heller inte lova dig detta. Om du lättar från en plats i ditt lokala område och vinden är med dig, är det helt klart möjligt, att du kommer att se ditt hus från luften, men för att undvika besvikelse, är det förmodligen bäst att inte satsa på det.

Får vänner och bekanta vara med och titta på?

Åskådare är mycket välkomna, men det är en god idé att informera dem om att det tex. inte finns toalett faciliteter i närheten av start platsen.

Det är också möjligt att följa ballongen under turen. Du kan följa ballongens position online på www.minballongtur.se.

Vi rekommenderar att man själv försöker följa ballongen istället för att följa efter följebilen. Efter landningen kan man alltid ringa till följebilen för att få exakt information om landningsplatsen.

Hur kommer vi tillbaka till startplatsen?

Passagerarna skal själva ordna transport tillbaka till startplatsen.

Vi rekommenderar att man har en vän med sig, som antingen hämtar er på landningsplatsen eller kör er tillbaka till er egen bil- alternativt kör er bil ut till landningsplatsen. Om det skulle vara ett problem att arrangera hemtransport, kan man naturligtvis alltid ringa till en taxi istället.

Klädsel, kamera och kikare

Hur ska man vara klädd?

Vi rekommenderar bekväma kläder och skor som lämpar sig för en promenad i naturen, allt efter väder och vind på den aktuella flygdagen.

Det är som regel varmt på själva flygturen, men det är en god idé att ha en extra jacka med sig, till efter landningen, där temperaturen snabbt faller och det blir lite kallare.

Det är en bra idé att ha en keps/hatt med sig som skyddar mot strålningen från ballongens brännare. På varma dagar är det också viktigt att ta med sig extra vätska, tex. en flaska vatten. Förnuftiga skor är extra viktigt då man riskerar att komma ut på fuktig och ojämn mark vid landningen.

Passagerarna kommer normalt att bli uppmanade till att hjälpa till med upp och nedmontering av ballongen, så därför är det också en bra idé att bära oömma kläder som man kan arbeta i och som tål lite smuts.

Får jag ta med kamera?

Ja det är en bra idé att ta kamera/ och eller en kikare med, då en ballongtur bjuder på många fina fotomotiv. De tages dock med på eget ansvar, och vid landningen skal större kikare / kameror packas ned och hållas innanför jackan.

Om luftballongen

Hur stor är luftballongen?

En varmluftsballong är ett fartyg av betydande storlek. Vår största ballong är en storlek 425, vilket motsvarar en volym på 425.000 kubikfot. Som svarar till cirka 12.000 kubikmeter. Den är över 35 meter hög när den är fylld och kan lyfta mer än 3,0 ton.

Hur många passagerare kan ballongen ta med?

Våra ballonger har plats still 12 och 17 passagerare plus piloten och ev. besättning ombord. Vi har också en mindre ballong med två passagerarplatser, som vi använder till våra VIP flygningar, och även till tävlingsflygningar.

De stora ballongerna är indelade i mindre sektioner med plats till 3-5 passagerare i varje. Korgen är formad som en avlång rektangel, så alla kan stå vid kanten och få den optimala utsikten under flygningen.

Kan alla flyga luftballong?

För att garantera en säker och njutbar upplevelse för alla som flyger, skal man som passagerare ha en bra fysik, och vara i normal fysisk form. Detta innebär att man ska kunna stå upp i ca. 1 timme, den tid flygningen tar. Dessutom skal alla passagerare kunna förstå och följa de instruktioner som ges av piloten och besättningen.

Enligt TransportStyrelsens regler är det piloten i ballongen som ansvarar för passagerarna, och därför är det också piloten som i slutändan avgör om man som passagerare har möjlighet att delta i flygningen på ett säkert sätt på den aktuella dagen. Se restriktioner angående ålder, vikt, sjukdomstillstånd , funktionshinder och graviditet nedan.

Finns det vikt-, höjd- eller åldersrestriktioner?

Barn skal vara minst 7 år gamla och cirka 130 cm långa för att kunna deltaga i flygningen.

Barn under 16 år skal ledsagas av en vuxen. Vi vet att våra passagerare kan ha olika form och storlek, men på grund av vikt, säkerhet och begränsat utrymme i korgen, ber vi alla passagerare som väger mer än 120 kg, att köpa en extra plats.

Säkerhet och försäkring

Är det säkert att flyga ballong?

Ja absolut.

Flygning i luftballong är en mycket säker form av flygning och ballongflygning i Sverige sker under mycket strikta regler och kontroll. Vi är licensierade för kommersiell flygning under den danska Trafik styrelsen och alla våra duktiga piloter är certifierade att flyga kommersiellt. Alla våra ballonger är av de senaste modellerna och fullt utrustade med säkerhetsutrustning enligt Transporttsyrelsens regler.

Är jag försäkrad när jag flyger med er?

Då vi är ett företag med licens till kommersiell flygning är du alltid fullt försäkrad hos oss enligt TransportStyrelsens regler.

Får jag själv prova att flyga ballongen?

Nej. Alla våra piloter är certifierade och mycket erfarna, och vi tror att det är bäst att låta dem ta hand om själva flygningen. Men de vill mer än gärna svara på frågor om hur de blev passionerade ballongpiloter, och hur det hela fungerar.

Om jag är gravid, får jag flyga då?

Tyvärr är det av säkerhetsskäl inte möjligt att flyga med ballongen, om du är gravid. Om du blir gravid efter att du har köpt en biljett, vill vi förlänga biljettens giltighetstid till efter du har fött. I detta fall ber vi dig vänligen att kontakta oss och skicka en kopia av din journal som du får från din läkare.

Kan jag flyga med om jag är handikappad?

Vi arbetar hårt för att kunna garantera att personer med funktionshinder också har möjlighet att delta i ballongturen med oss, om det är möjligt och säkert att göra detta.

Eftersom alla situationer är olika och vissa funktionshinder utgör en större utmaning än andra när det gäller ballongflygning, ber vi dig vänligen att kontakta oss innan du köper en biljett och bokar in dig på en flygning. Således kan vi ge dig de bästa möjliga råd, och vidare om vi skal arrangera speciell hjälp för att ta emot dig och garantera din säkerhet på flygturen.

Vi kan ge information om handikappfrågor efter olika utgångspunkter på begäran. Tyvärr är det av säkerhetsskäl inte möjligt att ha passagerare i korgen, som är beroende av en rullstol.

Om jag har någon skada/sjukdom, får jag flyga då?

Det är passagerarens ansvar att se till att de inte lider av tidigare medicinska tillstånd som kan förvärras av ballongflygningen eller som kan hindra dem från att delta i flygningen på ett säkert sätt. Fråga din läkare om råd om du är osäker.

Väder

Jag såg en annan ballong flyga i området. Varför blev då min flygning inställd?

Det är pilotens beslut som avgör om vi flyger eller inte, detta är inte relaterat till vad andra piloter gör. Våra piloter bedömer situationen efter de mest exakta och tillgängliga väderinformationerna och fattar sina egna beslut med säkerheten som första prioritet.

Det kan ha varit en privat ballong du såg. De får lov till att flyga i större utmanande väderförhållanden än ballonger med tillstånd för kommersiell flygning som våra. I allmänhet är privata ballonger även mycket mindre än ballonger som tar passagerare, och därför lättare att montera upp och landa.

Kan jag ångra mitt köp av en ballongbiljett och få pengarna tillbaka?

Enligt svensk lag, finns det inget öppet köp och pengar tillbaka garanti för biljetter till person transport – detta gäller även för köp av biljett till ballongflygning. Hos Ballong & Äventyr ger vi dig dock 14 dagars full returrätt på köp av ballong biljetter, om du ännu inte har bokat in dig på någon flygning.

Om du bokar dig på en flygning, mister du din chans att få pengarna tillbaka för din biljett – även om flygningen är inställd.